Dlaczego szkoły decydują się na catering dla dzieci?

Coraz więcej szkół w Polsce oferuje uczniom możliwość korzystania z cateringu zamiast obiadów serwowanych przez stołówki. Skąd wynika tak duża popularność usług cateringowych w placówkach szkolnych?

Czasy, w których w niemalże każdej szkole działała stołówka, powoli mijają. Zamiast nich szkoły i przedszkola coraz częściej decydują się na korzystanie z usług firm cateringowych. Wielu rodziców ma jednak obawy, czy rzeczywiście usługi tego rodzaju są dobrym wyborem dla najmłodszych.

szkolny catering

Stołówki zbyt drogie w utrzymaniu

Zamykanie szkolnych stołówek ma jedną główną przyczynę – są one przede wszystkim zbyt kosztowne w utrzymaniu dla samorządów finansujących placówki szkolne. Stołówki w starszych placówkach wymagają przeprowadzenia kosztownych remontów, aby dostosować je do obecnie obowiązujących wymogów sanitarnych. Rozpoczęcie remontu oznaczałoby wówczas podwyższenie kosztów obiadów, aby sfinansować inwestycję. To spotkałoby się z niezadowoleniem rodziców, którzy nie chcieliby wówczas kupować posiłków dla dzieci w zawyżonych cenach.

Catering zastępuje stołówki

W związku z tym coraz więcej placówek decyduje się obecnie na skorzystanie z jeszcze jednej opcji – usług cateringowych. Firmy cateringowe zajmują się nie tylko obsługą imprez, ale wiele z nich specjalizuje się w dostarczaniu zdrowych i smacznych posiłków do szkół, przedszkoli oraz innych placówek. Dzisiaj popularny jest nie tylko catering dla dzieci w Warszawie, ale również w mniejszych miejscowościach i na wsiach. Wielu rodziców jednak nadal ma wątpliwości, czy catering jest w stanie zastąpić jedzenie serwowane przez stołówki.

W rzeczywistości często jest tak, że firmy cateringowe oferują wyższej jakości wyżywienie – posiłki przygotowywane są wtedy zgodnie z zaleceniami doświadczonego dietetyka, a potem dostarczane w specjalnych pojemnikach utrzymujących ciepło i świeżość bezpośrednio do placówki. Wobec tego firmy cateringowe są w stanie zaoferować lepszą jakość wyżywienia dla dzieci w wieku przedszkolnym i szkolnym, a przy tym zaproponować tak niskie ceny posiłków jak w stołówkach.