Zdrowe nawyki żywieniowe u dzieci wprowadzamy od pierwszych chwil. A jedną z najważniejszych zasad jest spożywanie 5 porcji warzyw lub owoców w ciągu dnia. Jak przekonać maluchy do jedzenia warzyw i owoców do każdego posiłku? Podpowiadamy.
O ile z owocami zwykle nie ma problemu, to regularne spożywanie różnorodnych warzyw może nastręczać problemów. Dziś przedstawiamy kilka sprytnych sposobów na smaczne i ciekawe podanie warzyw. Jak wprowadzić zasady zdrowego odżywiania u dzieci?
Wszyscy domownicy jedzą to samo
Dzieci lubią jeść kolorowo i wbrew pozorom chętnie próbują nowości, jeśli widzą, że jedzą je z apetytem również inni domownicy. Trudno przekonać dziecko do jedzenia buraczków czy kabaczka, jeśli lądują one tylko na jego talerzu. Gdy wszyscy domownicy z ochotą pałaszują jarzynki, dziecko prędzej czy później również się do nich przekona. Warzywa jako naturalny element posiłku, w końcu będą jedzone bez przekonywania i namawiania.
Warzywa podane „fajnie”
Frytki z warzyw? Nic prostszego. Wystarczy pokroić warzywa korzeniowe w słupki i upiec na blaszce skropione oliwą. Naleśniki, placki z warzywami. Szpinakowe, zielone kopytka Shreka, a może ciasto czekoladowe z burakiem? Dziś w dobie mody na dietę roślinną łatwo znaleźć kreatywne, atrakcyjne przepisy, które w apetyczny sposób będą prezentować warzywa na talerzu. Nawet zwykła kanapka może być okazją do świetnej zabawy. Wystarczy pokroić w rzodkiewkę, ogórka zielonego w półplasterki, paprykę w paski, podać posiekany szczypiorek, listki natki pietruszki, a do tego kukurydzę z puszki. Dzieci mogą układać na talerzach i kanapkach dowolne wzorki – wesołe buźki, domki, kotki, a wszystko to potem zjeść.
Pożywne koktajle
Miksując warzywa z owocami na smoothie, można łatwo przemycić natkę pietruszki, liście szpinaku, marchew lub buraka. Wszystkie te warzywa będą smakować świetnie zmiksowane z bananem i sokiem jabłkowym (tłoczonym) – najlepiej jeszcze dodać sok z owoców cytrusowych. Pyszny koktajl można zrobić także na bazie kefiru czy maślanki, ale tu będą pasować same owoce – banany, truskawki, owoce jagodowe (koktajl różowy) lub brzoskwinie czy mango (koktajl żółty).
Obiady bez mięsa
Dieta dziecka pozostanie zdrowa i różnorodna, jeśli nie będzie jadło mięsa na każdy obiad. Przyzwyczajenie dzieci do tego, że kasze, makarony, warzywa czy ryby są również wartościowe, to inwestycja w przyszłe nawyki żywieniowe. Warto sięgać po kuchnię azjatycką bliskowschodnią. To bogactwo smaków i aromatów. Hummus, tofu, ryż smażony z jajkiem i warzywami – to kolorowe i smaczne pomysły na ciekawe dania.
Pasty do kanapek
Z fasoli można zrobić doskonały „smalec”, a z nasion słonecznika pastę „twarogową”. Suszone pomidory, pieczony burak, cieciorka, pieczona pietruszka […] o świetne bazy do stworzenia past do kanapek, które zastąpią tradycyjną szynkę czy żółty ser. Pasta z jajek, pasta rybna w przeróżnych wariantach wzbogacona o ogórka, koperek czy rzodkiewkę, o równie ciekawa propozycja.
Owocowe desery
Domowa galaretka, sernik jogurtowy z owocami, a nawet ciasto z kruszonką pełne rabarbaru, to zawsze lepsze wyjście niż kupne słodkości. Im więcej wartości odżywczych, witamin, błonnika – tym lepiej. Orzechy, bakalie, suszone owoce – można zamienić je w domowe batony. Domowe żelki można łatwo zrobić z soku owocowego, a lody jogurtowe na patyku robią się praktycznie same.