Jak przygotować kaszkę Bobovita do butelki?

Jak przygotować kaszkę Bobovita do butelki?


Rozszerzanie diety niemowlaka od zawsze budzi sporo kontrowersji. Każda pojawiająca się metoda karmienia oraz wprowadzanie produktów do diety dziecka spotyka się zazwyczaj z szeroką rzeszą zwolenników i przeciwników. Zagubiona mama szuka wsparcia i odpowiedzi na częste pytania. Jednym z produktów, który szybko pojawia się w diecie niemowlaka jest kaszaka. Na półkach sklepowych dostępnych jest mnóstwo tego typu produktów, a wybór może przyprawić o zawrót głowy. Od lat uznaniem rodziców cieszy się kaszka Bobovita. Producent systematycznie urozmaica smaki posiłków dla maluchów, wzbogacając przy tym produkt w niezbędne składniki.

Kasza – rano czy wieczorem?



Rodzice często zastanawiają się, czy lepiej podawać kaszkę rano, czy może wieczorem, by dziecko spokojnie przesypiało całe noce. Jednak sytuacja wygląda zupełnie inaczej. Każde dziecko jest inne i wszystko zależy od jego potrzeb. Warto zaakceptować gusta smakowe malucha, obserwować sygnały i jego preferencje. Trzeba jednak kształtować prawidłowe nawyki i zadbać o prawidłowe żywienie zarówno w ciągu dnia, jak i wieczorem.



Bogactwo smaków



Kaszka Bobovita ma mnóstwo smaków, które doskonale uzupełniają dietę niemowlaka. Dostępne są również produkty bez cukru oraz zupełnie bezsmakowe. Warto urozmaicać dietę dziecka, by samo wybrało ulubione smaki. Jednak rozpoczynając rozszerzanie diety malucha lepiej rozpocząć od produktu bezsmakowego, by przyzwyczaić podniebienie niemowlaka do nowej konsystencji. Kaszki z porcją zbóż to dodatkowa porcja witamin, minerałów, żelazo, witamina C, wapń i witamina D.



Butelka czy łyżeczka?



Od lat krążą po sieci sprzeczne opinie. Część rodziców uważa, iż kaszkę należy podawać tylko łyżeczką, by stopniowo odzwyczajać je od butelki i smoczka. Jednak jest również duża grupa rodziców, którzy podają kaszkę w butelce, gdyż dzieci po prostu lubią posiłek w takiej formie. Tak, czy inaczej przygotowanie kaszki w butelce wymaga odpowiedniej dawki produktów, by ułatwić maluchowi jej spożywanie.



Jak przygotować kaszkę do butelki?



Zbyt gęsta kaszka to częsty problem rodziców. Z czasem robi się na powierzchni kołderka i reszta posiłku zostaje w butelce. Można ją przygotować na dwa sposoby:

1. Przegotowaną wodę w odpowiedniej temperaturze wymieszać z kaszką i energicznie mieszać . Następnie dodać mleko. W takiej sytuacji  produkt gęstnieje jeszcze podczas posiłku.

2. Mocno podgrzaną wodę należy wlać do butelki, dodać kaszkę i dokładnie wymieszać. Następnie dolać zimnej wody oraz mleko. To idealny sposób, by kaszka zgęstniała już w butelce i całość zmieni się w zawiesinę, którą uwielbiają maluchy.

W każdym przypadku należy zaopatrzyć się w odpowiednio szeroką butelkę oraz smoczek. Ułatwi to nie tylko przygotowanie posiłku, ale również jego spożywanie. Jeśli chodzi o właściwe porcje, należy troszkę poeksperymentować, by stworzyć idealną konsystencję dla dziecka. W tym celu warto wykorzystać miarki dostępnej w opakowaniach do mleka.