Planujesz przygotować wyjątkowy tort dla swojego dziecka? Samodzielne stworzenie oryginalnego i pięknie udekorowanego tortu to nie lada wyzwanie, które wymaga kreatywności, dobrego pomysłu i cierpliwości w przygotowywaniu. Oto kilka podpowiedzi, jak dekorować ciasto. Z tymi poradami stworzenie cukierniczego dzieła będzie o wiele prostsze i przyjemne.
Wybierz temat i kolorystykę tortu
Pierwszym i podstawowym krokiem jest plan. Zastanów się, jak ma wyglądać tort. Weź pod uwagę zainteresowania dziecka i jego ulubione kolory. Może dziecko przepada za jakąś postacią z bajki, ma ukochane zwierzątko lub interesuje się jakąś dziedziną sportową? Spraw, aby tort w pełni oddawał dziecięcą pasję. Dobierz też kolory, które dziecko lubi najbardziej – taki torcik sprawi solenizantowi największą radość!
Barwniki do dekorowania tortu
Jeśli mowa o kolorystyce, warto skupić się na tym, w jaki sposób dodać tortowi kolorów. Są różne metody barwienia i wedle własnego uznania możesz przebierać w barwnikach i wybierać te, które najbardziej Ci odpowiadają. Oto najbardziej popularne barwniki:
- barwniki w żelu: są intensywne, łatwe do stosowania i nie zmieniają konsystencji ani smaku;
- barwniki w proszku: są świetne do uzyskania subtelnych, matowych odcieni, są też praktyczne do dekorowania tortu za pomocą pędzla;
- barwniki w płynie: są łatwe w użyciu i dobrze mieszają się z innymi składnikami, niestety mogą nieco wpłynąć na konsystencję, dlatego należy używać ich z wyczuciem;
- barwniki naturalne: zapewniają intensywny kolor, a w dodatku są w pełni naturalne i zdrowe; możesz wykorzystać soki owocowe, sok z buraka, puree owocowe lub ekstrakty roślinne.
Czekoladowe dekoracje
Czekolada i tort to wyśmienite połączenie, bo – jak wiadomo – w tak wyjątkowym dniu słodyczy nigdy za wiele! Możesz wykorzystać różne elementy czekoladowe do udekorowania tortu. Najprostsze w użyciu są gotowe ozdoby czekoladowe. Z pomocą czekoladowych posypek możesz tworzyć różne wzory i obrazki. Ciekawym pomysłem jest czekolada plastyczna. Pozwala ona tworzyć piękne czekoladowe kształty, takie jak z masy cukrowej, jednak jest od niej o wiele smaczniejsza. Przypomina nieco jadalną plastelinę, którą można w formować w dowolny sposób.
Lukier królewski
Przygotowanie lukru jest bardzo łatwe. Możesz go zrobić w bardzo prosty sposób z białka jaja, cukru, wody i odrobiny soku z cytryny. Lukier idealnie nadaje się do tworzenia zdobień i napisów. Doskonałym dodatkiem są również kwiaty lukrowe, które dodają tortowi mnóstwo uroku.
Gotowe opłatki
Bardzo łatwym i niewymagającym dużych umiejętności manualnych sposobem dekoracji są gotowe opłatki. Opłatki tortowe są cienkimi arkuszami jadalnego papieru. Umieszcza się je na wierzchu ciasta. Są na nich różne przedstawienia i obrazki, więc spokojnie możesz znaleźć np. ulubioną postać bajkową lub zwierzątko.
Stworzenie niesamowitego tortu urodzinowego wymaga pewnego zaangażowania i odrobiny kreatywności. Jednak nie musisz się obawiać, że zabraknie Ci pomysłu lub umiejętności. Z tymi prostymi trikami, jesteś w stanie zrobić wyjątkowe cukiernicze arcydzieło, które sprawi mnóstwo radości Twojemu dziecku!